De nieuwe norm ISO 55000

In 2013 is de norm PAS 55 opgevolgd door ISO 55000, een norm voor het implementeren van een asset managementsysteem. CMS was betrokken bij de totstandkoming van deze nieuwe internationale norm. Daardoor kan CMS uw organisatie goed helpen met de nieuwe eisen die ISO 55000 stelt. Een van de nieuwe onderdelen van ISO 55000 is ‘cultuur en leiderschap’.

 

Wilt u meer weten over ISO 55000? Of heeft u interesse in een cursus over wat ISO 55000 voor uw organisatie kan betekenen? Vul het contactformulier in of bel ons op +31 (0)73 648 0563. Wij vertellen u graag meer over de norm ISO 55000.

Model_Asset-management-&-ISO-55000-web.png

Cultuur en asset management

Een nieuw onderdeel in ISO 55000 is 'cultuur en leiderschap'. CMS-consultant Robert van Grunsven onderzocht als een van de eersten de invloed van de organisatiecultuur op het realiseren van asset managementdoelstellingen. In zijn thesis voor de studie Asset Management Control beschrijft hij hoe een asset managementcultuur eruit ziet en hoe gemeten kan worden in welke mate een cultuur hieraan voldoet.

 

>> Lees het interview met Robert van Grunsven MSc over de invloed van de bedrijfscultuur op het slagen van asset management in een organisatie.

Rol ISO 55000 bij service management

CMS-directeur Luc de Laat heeft een duidelijke visie op de rol van ISO 55000 bij service management. "De norm ISO 55000 is erg handig voor het uitbesteden van het beheer van je assets aan contractors, zoals service providers. Bij asset management gaat het steeds meer om het leveren van een prestatie, zoals ‘doorstromen van de weg’ of ‘beschikbare verlichting’, dan om alleen de uitvoering zoals wegonderhoud. De service provider krijgt meer een regierol dan een uitvoerende rol. Hij zal de asset owner moeten ontzorgen. Dat vraagt om controleerbaar werk. ISO 55000 helpt daarbij. Lees mijn visie op de rol van ISO 55000 bij service management of neem contact met mij op."

Referenties

De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO), onderdeel van het ministerie van Defensie, wilde weten of ze klaar waren voor ISO 55000. CMS Asset Management zocht dat voor ze uit, samen met Lloyds Register. Of ze er klaar voor waren kunt u lezen in het interview met Daniëlla Jansen, hoofd Staf Licence to Operate bij DPO.

 

Kijk voor onze andere referenties in de rubriek 'overzicht klanten'.  Daar vindt u onze klanten gegroepeerd per sector.