Markten

Industrie, food & pharma

Installaties worden ouder, complexer en duurder. Ook in de procesindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en in de farmaceutische industrie. Er worden hoge eisen gesteld aan deze installaties. Of het nu gaat om het veilig produceren van voedsel, om het opschroeven van de productie of om te besparen op onderhoud, het wordt steeds belangrijker om de bedrijfsmiddelen (assets) te managen.

Vakkennis wordt specifiek en schaars waardoor het uitbesteden van taken steeds vaker geen keus meer is, maar een noodzaak. Wet- en regelgeving en compliance, ofwel het voldoen aan de norm, vereisen een gedegen werkproces dat geborgd en getoetst moet zijn. Het sluiten van de PDCA-cirkel zorgt voor controle, vertrouwen en transparant handelen. Assetmanagement is de kapstok voor het duurzaam inrichten van het bedrijfsproces.

De industrie en haar assets

In de procesindustrie worden beheer- en onderhoudsprocessen steeds meer gezien als essentieel onderdeel van een goede bedrijfsvoering. Het optimaliseren van deze processen vraagt om investeringen die merkbaar resultaat opleveren. Binnen de levensmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie draait alles om de veiligheid van het product en het optimaal produceren tegen minimale kosten. Deze sterk geautomatiseerde hoogtechnische productieomgeving vraagt om optimale beheer- en onderhoudsprocessen.

Assetmanagement speelt in toenemende mate een actieve rol in het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Besluiten over hoe bedrijfsmiddelen moeten worden ingezet, investerings- en afschrijvingsbeleid, verhoogde productiviteitsnormen en het beheer van alle bedrijfsmiddelen (bestaand en nieuw), vormen een integraal onderdeel van assetmanagement.

‘Assetmanagement helpt bij de optimalisatie van beheer- en onderhoudsprocessen in de proces-, voedsel en farmaceutische industrie.’

Regelgeving BRZO

Bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, kunnen vallen onder de werking van het Besluit Risico’s Zware Ongevallen 2015 (BRZO-2015). Deze bedrijven variëren van eenvoudige opslagbedrijven tot aan complexe chemische procesindustrie, zoals raffinaderijen. Als hun assets of organisatie niet op orde zijn, kunnen er relatief grote risico’s ontstaan in de bedrijfsvoering. Werken volgens de principes van assetmanagement helpt. Want zorgen dat de assets en organisatie voldoen aan de voorwaarden voor de stakeholders, is immers de basis van assetmanagement.

Trends in de industrie

De positie van een maintenance manager wordt steeds belangrijker voor het bedrijfsresultaat. Daardoor krijgt de onderhoudsafdeling steeds meer een centrale rol. Bedrijfswaarden als veiligheid, compliance, milieu en duurzaamheid kunnen positief worden beïnvloed door een optimale conditie van de bedrijfsmiddelen, de assets. Maar de conditie van de assets wordt door vele factoren beïnvloed, vaak buiten het bereik van een maintenance organisatie. Ontwerp-parameters, productie, grondstoffen, informatiemanagement en aanwezige competenties zijn factoren die daar invloed op hebben. Assetmanagement is de nieuwste kapstok die de verbinding legt tussen alle facetten gericht op het optimaal inzetten van assets. Hierin wordt aangegeven wat een organisatie moet hebben om de PDCA-cirkel blijvend te sluiten en vooral op de verbinding tussen strategisch, tactisch en operationeel.

Trend 1: Meer doen met minder geld

De industrie heeft zich al jaren ingezet om hun assets zo optimaal mogelijk in te zetten. De onderhoudsorganisaties hebben doorgaans voldoende kennis van hun assets. Zij kunnen inspelen op wisselende patronen van een productieafdeling en een directie. En ze zijn steeds creatiever geworden omdat ze steeds minder kosten kunnen maken. Maar wat doe je als de rek er uit is? Of als er moet worden geïnvesteerd? Hoe worden de gevolgen (risico’s) ingeschat van een bepaalde keuze? Zijn er voldoende gegevens beschikbaar en hoe wordt daar bruikbare informatie van gemaakt? Lees het artikel over meer doen met minder geld.

Trend 2: Van maintenance engineering naar reliability engineering

Veel industrieën zijn al jaren bezig met het uitvoeren van planmatig onderhoud aan hun installaties, meestal gebaseerd op methodieken als FMECA en RCM. Vaak is dit jaren geleden gedaan, waarbij de methodes met een zeker pragmatisme zijn uitgevoerd en er geen actualisatie heeft plaats gevonden. De uitvoering hiervan ligt veelal bij de maintenance engineer. Veel van deze maintenance engineers zijn actief in de werkvoorbereiding en in de realisatie van modificaties en het onderhoud. Maar is er voldoende tijd voor de optimalisatie van het onderhoud? Heeft men voldoende competenties hiervoor? Beschikt men over de juiste data? Lees het artikel Van maintenance naar reliability engineering.

CMS in de industrie

CMS Asset Management helpt de procesindustrie, levensmiddelenindustrie, voedingssector en farmaceutische industrie bij het weloverwogen keuzes maken op het gebied van kosteneffectief installatiebeheer. CMS Asset Management is een adviesbureau, gespecialiseerd in onderhoudsmanagement en assetmanagement. Onze consultants denken met u mee in alle fases van de levenscyclus van uw assets. Met meer dan 20 jaar ervaring kent CMS de branche door en door en kunnen wij u helpen met het bereiken van uw doelstellingen. CMS brengt de risico’s in kaart, analyseert deze, berekent welke risico’s aanvaardbaar zijn en brengt prioriteiten aan, zodat u kosten kunt besparen. CMS ontwikkelt hiervoor een gedegen strategie en vertaalt deze naar de werkvloer. Wij ondersteunden hierbij producenten van zuivel, brood, voedselingrediënten, bier, ijs, zaden, automotive, verf, beton, karton enzovoort. Kijk voor onze referenties hieronder.

Referenties:

 • AKZO Nobel Coatings, Sassenheim
 • Albumprinter, Den Haag
 • Applus RTD, Rotterdam
 • Ardagh Glass Dongen, Dongen
 • Bakker Repair BV, Sliedrecht
 • Bakkersland, Hedel
 • Bosch VDT, Tilburg
 • Campina, ’s-Hertogenbosch/Sittard
 • Cimpress, Venlo
 • Dycore Betonindustrie, Oosterhout/Hasselt/Lelystad/Breda
 • ECT Rotterdam
 • IFF, Tilburg
 • Kemira Chemicals, Tiel
 • Kerry Bio-Science, Zwijndrecht/Tilburg
 • MBI Beton, Veghel
 • MSD Animal Health, Oss & Boxmeer
 • De Ruiter Seeds, Bergschenhoek
 • The Greenery, Delft
 • Gulpener bierbrouwerij, Gulpen
 • Nieuwsdruk Nederland, Best
 • Oiltanking, Amsterdam/Hamburg
 • Quaker Chemical, Uithoorn
 • Smurfit Kappa Golfkarton, Oudenbosch en Etten-leur
 • Tejin Aramid, Arnhem en Emmen,
 • Unilever, OLA IJsfabrieken, Hellendoorn
 • Vreugdenhil Dairy Foods
 • WACO beton, Bergen op Zoom

Informatie

Wilt u meer weten over assetmanagement in de proces-, levensmiddelen- en farmaceutische industrie? Of wilt u weten wat CMS Asset Management voor u kan betekenen? Neemt u dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening in de procesindustrie, de voedselindustrie en de farmaceutische industrie.